
CAO 2016-095 

To: Ana Alvarez 

From: Craig E. Leen, City Attorney for the City of Coral Gables 

Miriam Soler Ramos, Deputy City Attorney for the City of Coral Gables  

RE: Legal Opinion Regarding Board Member and RFQ 

Date: July 20, 2016 

From your email and our conversation, I understand that you are asking whether you are 
permitted to bid on this project and still remain a member of the Board of Architects 
(BOA). The answer to your question is yes. 

The Miami-Dade County Ethics Code provides generally that City board 
members (among others) may not enter into a contract or transact business with the City 
(see Sec. 2- 11.1 ( c )( 1) ), however the following exception exists and applies in this 
situation: 

Notwithstanding any provision to the contrary herein, [the prohibition] 
shall be not construed to prohibited [autonomous personnel, quasi-judicial 
personnel or advisory personnel] from entering into any contract, 
individually or through a firm, corporation, partnership or business entity 
in 
which the board member or any member of his or her immediate family has 
a controlling financial interest, with [the City] or any person or agency 
acting for [the City]. However, [autonomous personnel, quasi-judicial 
personnel and advisory personnel] are prohibited from contracting with any 
agency or department of [the City] subject to the regulation, oversight, 
management, policy-setting or quasi-judicial authority of the board of 
which the person is a member. Sec. 2-1 l.l(c)(3), Miami-Dade Ethics Code. 

In the City, Development Services is the department that is potentially subject to the 
regulation, oversight, management, policy-setting or quasi-judicial authority of the BOA. The 
procurement division has confirmed that the Development Services Department will not be 
involved in this contract and that the user department is Public Works with the Historical 
Resources Department assisting. Thus, the exception set out in subsection ( c )(3) above, permits 
you to continue serving on the BOA while simultaneously bidding (and potentially obtaining) the 
Professional Preservation Architectural Consulting Services contract. 



 

 
  

 
  

 
 

  

   
   

 

 
   

 

 
 

 
  

   
    

 
  

 

     
 

 

 

If your firm is ultimately awarded the contract and there comes a time when a 
project needs to go before the BOA, please be mindful of the following provisions. 

Sec. 2-232(b) of the City of Coral Gables Ethics Code provides that advisory personnel, 
autonomous personnel and quasi-judicial personnel may not appear before the board or 
committee on which he or she serves, either directly or through an associate.  The following 
exception exist for members of the BOA, however: 

The section shall not prohibit architects serving without compensation 
on the board of architects from submitting plans on behalf of a client so 
long as such members make known their representation of the applicant 
and disqualify themselves from speaking or voting or otherwise 
participating on such application. However, once an application has been 
submitted to the city for board of architects review, no person serving on 
the board, either directly 
or through an associate or their firm, may be retained by any person, including 
the applicant, to represent, appear or make a presentation of behalf of the 
applicant or any other party on the specific matter being considered by the 
board. 

Sec. 2-233 of the City’s Ethics Code also provides: 

No advisory personnel, autonomous personnel…quasi-judicial personnel 
shall participate in any official action directly or indirectly affecting a 
business in which that person or any member of the immediate family has a 
financial interest… 

Thus, in the event that your firm must present a project to the BOA (whether under this 
contract or otherwise) you must recuse yourself from participation - including speaking and 
voting. 

This opinion is issued pursuant to Secs. 2-201(e)(1) and (8) and Sec. 2-237 (as amended 
in CAO 2016-045) of the City of Coral Gables Code, giving the City Attorney’s Office the 
authority to issue opinions and interpretations on behalf of the City. 

7/20/16 



   

 

 

 

 

   

  

   

 

  

  

                           

  

  

   

    

  

  

   

 

   

 

     

   

  

   

 

  

 

 

  

 

  

 

 

                         

    

  

    

CITY OF CORAL GABLES 

CITY ATTORNEY’S OFFICE 

OPINION REGARDING BOARD MEMBER AND RFQ 

From your email and our conversation, I understand that you are asking whether you are 

permitted to bid on this project and still remain a member of the Board of Architects 

(BOA). The answer to your question is yes. 

The Miami-Dade County Ethics Code provides generally that City board members 

(among others) may not enter into a contract or transact business with the City (see Sec. 2-

11.1(c)(1)), however the following exception exists and applies in this situation: 

Notwithstanding any provision to the contrary herein, [the prohibition] 

shall be not construed to prohibited [autonomous personnel, quasi-judicial 

personnel or advisory personnel] from entering into any contract, 

individually or through a firm, corporation, partnership or business entity in 

which the board member or any member of his or her immediate family has a 

controlling financial interest, with [the City] or any person or agency acting 

for [the City]. However, [autonomous personnel, quasi-judicial personnel and 

advisory personnel] are prohibited from contracting with any agency or 

department of [the City] subject to the regulation, oversight, management, 

policy-setting or quasi-judicial authority of the board of which the person is a 

member. Sec. 2-11.1(c)(3), Miami-Dade Ethics Code. 

In the City, Development Services is the department that is potentially subject to the 

regulation, oversight, management, policy-setting or quasi-judicial authority of the BOA. The 

procurement division has confirmed that the Development Services Department will not be 

involved in this contract and that the user department is Public Works with the Historical 

Resources Department assisting. Thus, the exception set out in subsection (c)(3) above, permits 

you to continue serving on the BOA while simultaneously bidding (and potentially obtaining) the 

Professional Preservation Architectural Consulting Services contract. 

If your firm is ultimately awarded the contract and there comes a time when a project 

needs to go before the BOA, please be mindful of the following provisions. 

Sec. 2-232(b) of the City of Coral Gables Ethics Code provides that advisory personnel, 

autonomous personnel and quasi-judicial personnel may not appear before the board or 

committee on which he or she serves, either directly or through an associate. The following 

exception exist for members of the BOA, however: 

The section shall not prohibit architects serving without compensation 

on the board of architects from submitting plans on behalf of a client so 

long as such members make known their representation of the applicant and 

disqualify themselves from speaking or voting or otherwise participating on 

such application. However, once an application has been submitted to the 



 

      

  

  

    

 

  

 

                         

    

  

 

 

 

  

   

  

 

 

 

 

city for board of architects review, no person serving on the board, either directly 

or through an associate or their firm, may be retained by any person, including 

the applicant, to represent, appear or make a presentation of behalf of the 

applicant or any other party on the specific matter being considered by the 

board. 

Sec. 2-233 of the City’s Ethics Code also provides: 

No advisory personnel, autonomous personnel…quasi-judicial personnel 

shall participate in any official action directly or indirectly affecting a 

business in which that person or any member of the immediate family has a 

financial interest… 

Thus, in the event that your firm must present a project to the BOA (whether under this 

contract or otherwise) you must recuse yourself from participation - including speaking and 

voting. 

This opinion is issued pursuant to Secs. 2-201(e)(1) and (8) and Sec. 2-237 (as amended 

in CAO 2016-045) of the City of Coral Gables Code, giving the City Attorney’s Office the 

authority to issue opinions and interpretations on behalf of the City. 

7/20/16 



 

      
             

       
                   

       
               

 

	
	

	

	

																			

	

	

From: Ramos, Miriam 
Sent: Wednesday, July 20, 2016 11:12 AM 
To: 'Ana Alvarez' <aalvarez@ma‐miami.com> 
Cc: Mindreau, Carlos A. <cmindreau@coralgables.com>; Pounds, Michael <mpounds@coralgables.com>; Leen, Craig 
<cleen@coralgables.com>; Suarez, Cristina <csuarez@coralgables.com> 
Subject: RE: RFQ, Professional Preservation Architectural Consulting Services 

Hello	Ana, 

From	your	email	and 	our	conversation, 	I	understand	that	you	are asking	whether	you	are	
permitted	to	bid	on	this	project	and	still	remain a	member	of	the	Board	of	Architects	
(BOA).		The	answer 	to	 your	question	is	yes.	 

The	Miami‐Dade	County	Ethics 	Code	provides	generally	that	City	 board	members	(among	
others)	may	not	enter	into	a	contract	or	transact	business	with 	the	City	(see Sec.	2‐
11.1(c)(1)),	however	the	following	exception	exists	and	applies 	in	this	situation:	

					Notwithstanding	any	provision	to	the	contrary	herein,	[the	prohibition]	shall	
be	not	construed	to	prohibited		

[autonomous	personnel,	quasi‐judicial	personnel	or	advisory	personnel]	from	
entering	into	any	contract,		

individually	or	through	a	firm,	 corporation,	partnership	or	business	entity	in	
which	the	board	member	or	any	

member	of	his	or	her	immediate	family	has	a	controlling	financial	interest,	
with	[the	City]	or	any	person or	agency	

acting	for	[the	City].		However,	[autonomous	personnel,	quasi‐judicial	
personnel	and	advisory	personnel]	are		

prohibited	from	contracting	with 	any	agency	or	department	of	[the	City]	 
subject	to	the	regulation,	oversight,	

management,	policy‐setting	or	quasi‐judicial	authority	of	the	board	of	which	
the	person	is	a	member.			

Sec.	2‐11.1(c)(3),	Miami‐Dade	Ethics	Code.	 

In	the	City,	Development	Services	is	the	department	that	is	potentially	subject	to	the	
regulation,	oversight,	management,	policy‐setting	or	quasi‐judicial	authority	of	the	
BOA.		The	procurement	division	has	confirmed	that	the	Development	Services	Department	 
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will	not	be	involved	in	this	contract	and	that	the	user	department	is	Public	Works	with	the	
Historical	Resources	Department	assisting.		Thus,	the	exception	set	out	in	subsection	
(c)(3)	above,	permits	you	to	continue	serving	on	the	BOA	while	simultaneously	bidding	
(and	potentially	obtaining)	the 	Professional	Preservation	Architectural	Consulting	 
Services	contract.			 

If	your	firm	is	ultimately	awarded	the	contract	and 	there	comes 	a	time	when	a	project	 
needs	to	go	before	the	BOA, please	be	mindful	of 	the	following	 provisions.	 

Sec.	2‐232(b)	of	the	City	of	Coral	Gables	Ethics	Code	provides	 that	advisory	personnel,	
autonomous	personnel	and	quasi‐judicial	personnel	may	not	appear	before	the	board	or	
committee	on	which 	he	or	she serves, 	either	directly	or	through 	an	associate.		The	 
following	exception	 exist	for	members	of	the	BOA,	however:	 

					The	section	shall	not	prohibit	architects	serving	without	compensation	on	the	
board	of	architects	from	submitting		

plans 	on	behalf	of	a	client	so	long	as such	members	make	known	their	
representation	of	the	applicant	and	disqualify	

themselves	from	speaking	or	voting	or	otherwise	participating	on	such	
application.		However,	once	an	application		

					has	been	submitted	to	the	city	for	board	of	architects	review,	no person	
serving	on 	the	board,	either	directly	or through	

					an	associate	or	their	firm,	may	be	retained	by	any	person,	including	the	
applicant, to	represent,	appear or	make	a		

					presentation	of	behalf	of	the	applicant 	or	any	other	party	on	the	specific	 
matter	being	considered	by	the	board.					 

Sec.	2‐233	of	the	City’s	Ethics Code	also	provides: 

					No	advisory	personnel,	autonomous	personnel…quasi‐judicial	personnel	shall	
participate	in	any	official	action	directly	

					or	indirectly	affecting	a	business	in	which	that	person	or	any	member	of	the	
immediate	family	has	a	financial	interest…	 

Thus,	in	the	event	that	your	firm	must	present	a	project	to	the 	BOA	(whether	under	this	
contract	or	otherwise)	you	must	recuse	yourself	from	participation	‐	including	speaking	
and	voting.			 

This	opinion	is	issued	pursuant	to	Secs.	2‐201(e)(1)	and	(8)	and	Sec.	2‐237	(as	amended	
in	CAO	2016‐045)	of 	the	City	of	Coral	Gables	Code,	giving	the	City	Attorney’s	Office	the	
authority	to	issue	opinions	and	interpretations	on	behalf	of	the	City.	 

Sincerely,		 
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Miriam	S.	Ramos,	Esq.		
Deputy	City	Attorney	
City	of	Coral	Gables
405	Biltmore	Way,	3rd	Floor	
Coral	 Gables,	 FL	33134	 
(305)	 460‐5218	 
(305)	 460‐5084 direct	 dial 

PUBLIC RECORDS:
This	e‐mail	is	 from the	 City	 of	 Coral	Gables	–	City Attorneys	Office	and	is	intended	solely	for 	the	use	of	the	individual(s)	 to	 
whom	it	is	 addressed.	If 	you 	believe	you	received	this	email	in error, 	please	notify 	the	sender	 immediately,	delete	your	e‐mail	
from your	 computer	and	 do not 	copy	or 	disclose	 it 	to anyone	 else.	The	State	 of	Florida	has a	broad	public	records	laws.	Most	 
written	communications	 to or	from 	State and	 Local	Officials	regarding 	State or	 Local	business	 are	public	records	 available	to 
the	public	upon	request. 

CONFIDENTIALITY:
The information	contained	in 	this	 transmission	 may 	be legally	privileged	and	 confidential,	intended	only	 for	 the	 use	of the	 
individual	or entity	named above.		If	 the 	reader of	 this	 message	is	not 	the	intended	recipient, you 	are	hereby	notified	 that	 any 
dissemination,	distribution,	or	 copying of 	this communication is	strictly prohibited 

From: 	Ana	Alvarez	[mailto:aalvarez@ma‐miami.com]		
Sent: 	Tuesday,	July	19,	2016 11:52	AM	 
To: 	Ramos,	 Miriam 
Cc: 	Mindreau,	 Carlos	A. 
Subject: RFQ, Professional	Preservation Architectural	 Consulting 	Services	 

Hello	Miriam,	 

I	am	writing	to	inform	you	that	 my	firm,	Martinez	Alvarez	Urban 	Design,	Architecture	&	Interior	Design	 
Inc.	(“Martinez	Alvarez Architects”),	is	preparing	a	Qualification	Statement	in	response	to	the Request	for	
Qualifications	(2016.06.LS)	for	Professional	Preservation	 Architectural	Consulting	Services.	 The	Public	
Notice	posted	on	the	 City	website	 describes	the	required 	services	as	 “basic	preservation	 architectural	 and	
engineering	design	including	historic	materials	conservation,	historic	preservation	documentation	and 
assessment” 	–	which	we	are	prepared	to	provide.	My	husband,	Frank	Martinez,	and	I	are	the	principals	in	
the	firm.	We	started	 the	office	 in	1993	with	an	partner	(under	 another	name);	we	went	on	our	own	in	
2006	and	have	continued	to	have	 our	own	firm	ever	since.	I	am	the	 primary	shareholder,	and	the	qualifier	
for	my	office	with	architecture, interior	design 	and	business	licenses	in	the	State	of	Florida.	I	am	putting	
together	an	excellent	team	of	sub‐consultants	that	include	 civil,	structural,	MEP,	and	geotechnical	
engineers,	and	well	as	a	landscape	 architect	 and	an	arborist.	Attached	is	my	resume		and	a	list	of	projects	
I	have	worked	on,	but	I	will	highlight	in	the	submittal	the	 Historic	Preservation,	Restoration	 &	
Rehabilitation	projects	in	Coral	Gables,	City	of	Miami,	Boston	 and	Martha’s	Vineyard.	The	submittal	is	due	
July	26,	2016.	 

I	have	served	on	the	Board	of	Architects	since 	August	2015.	I	am	copying	Carlos	Mindreau,	the	City	
Architect,	on	this	email.		I	understand	you	will	prepare	 an	 opinion	that	speaks	to	any	possible	conflict	of	
interest.		Please	let	me	 know	if	 either	of	you	have	any	other	comments	or	concerns.	 
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Thank	you	in	advance	for	your	help	and	best	wishes,	 

Ana 

Ana Alvarez 
Martinez & Alvarez Urban Design, Architecture & Interior Design 
2211 NW 4th Terrace 
Miami, Florida 33125 
305‐643‐6958 
www.ma‐miami.com 
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