
CAO 2014-016 

To: Diana Gomez

From: Yaneris Figueroa, Assistant City Attorney for the City of Coral Gables

Approved: Craig E. Leen, City Attorney for the City of Coral Gables 

RE: Legal Opinion Regarding Forfeiture Funds To Pay Legal Fees

Date: March 25, 2014

You asked whether payment of legal fees incurred during forfeiture proceedings
requires the City's Forfeiture Asset Fund Committee (the "Committee") or the City
Commission's prior authorization. As outlined below, payment of legal fees incurred in
forfeiture proceedings is appropriate without the prior approval of the Committee or the City
Commission.

Florida Statute Section 932. 7055 sets the framework for disposition of liens and
forfeited property. Specifically, Section 932. 7055(4) outlines the priority with which to
disburse proceeds from the sale of forfeited property. Pursuant to the Statute, the payment of
costs associated with the forfeiture is the second highest priority. Moreover, the payment of
legal fees and costs is expressly authorized in Section 932.7055(4)(b). Fla. Stat.§ 932.7055(4).
Indeed, Section 932.7055(4)(b) states that "[t]he proceeds from the sale of forfeited property
shall be disbursed [for the] payment of the cost incurred by the seizing agency in connection
with the storage, maintenance, security, and forfeiture of such property.1' Fla. Stat. §
932.7055(4)(b). Thus, the Florida Legislature expressly authorized payment of legal fees and
costs without placing any limitations on that authorization. Therefore, it is not necessary to
obtain approval from the Committee or City Commission to use the proceeds of the forfeited
property to pay legal fees and costs.

Additionally, Florida's Attorney General analyzed this issue in 1996. In Opinion No.
96-62, the Attorney General was asked whether "[i]n the event the sheriff fails to pay legal fees
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associated with the forfeiture proceedings prior to depositing the funds in the trust fund 1, may 
the county use trust fund monies to pay such legal fees." Fla. Att'y Gen. Op. 96-62, p. l (August 
16, 1996). In addressing the question, the Attorney General noted: 

the act clearly contemplates that the payment of costs associated with the 
forfeiture of the contraband has priority over the payment of court costs or the 
enumerated purposes for which monies may have been placed in the trust fund. 
In light of this statutory prioritization of payment of proceeds from the sale of 
contraband, payment of legal fees incurred as a part of the forfeiture 
proceedings would appear to be appropriate even though the funds have been 
deposited in the forfeiture trust fund. 

Id. Notably, the Attorney General did not mention any limitations to the use of the forfeited 
funds, despite the funds being in the forfeiture trust fund. Thus, it follows that use of proceeds 
from the sale of forfeited property to pay legal fees and costs, without the prior approval of the 
Committee or City Commission, is lawful. 

1 Fla. Stat.§ 932.705SIS)(a) states that "remaining proceeds [from the forfeited property] shall be deposited in a 

special law enforcement trust fund established by the board of county commissioners or the governing body of the 

municipality." Fla. Stat.§ 932. 70SS(S)(a). Moreover "the[I funds may be expended upon request by the sheriff to 

the board of county commissioners or by the chief of police to the governing body of the municipality ... and only 

upon appropriation to the sheriff's office or police department by the board of county commissioners or the 
governing board of the municipality." Fla. Stat.§ 932.70SSIS)(bt. 
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Arias, Cristina 

�rom: Leen, Craig 
.;ent: Tuesday, March 25, 2014 l:S7 PM 
To: Figueroa, Yaneris; Gomez, Diana 
Cc: Thornton, B ridgette; Arias, Crist ina; Osle, Z i lma 
Subject: RE: Use of  Forfeiture Funds to Pay Legal Fees 

This opi n ion  was reviewed by outside counsel and me as we l l .  I a pprove it and adopt it as a City Attorney Opin ion. Zi lma 
and Crist ina,  please place it in the opinion fo lder  wi th th is  cover emai l .  Thanks. 

Cra ig E .  Leen 
City Atto rney 

From: Figueroa, Yaneris 
Sent: Tuesday, March 25, 2014 12: 18 PM 
To: Gomez, Diana 
Cc: Leen, Craig; Thornton, Bridgette; Arias, Cristina; Osle, Zi lma 
Subject: Use of Forfeiture Funds to Pay Legal Fees 

Good Afternoon Diana, 

Attached please find the opinion regarding use of forfeiture funds to pay legal fees. The opinion concludes that 
use of proceeds from the sale of forfeited property to pay legal fees and costs, without the prior approval of the 

]AF Commi ttee or the City Commission, is lawful .  Please let me know if you have any questions and/or 
vOncerns. 

Best Regards, 

Yaneris Figueroa 
Assi stant City Attorney for the City of Coral Gables 
405 Bi ltmore Way, 2nd Floor 
Coral Gables, FL 33 1 34 
Office: (305) 722-8625 
Fax : (305) 476-7795 
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0 LEGA L M EMOIU NDUM 

To : Diana Gomez, Finance Director 

From : Yaneris F igueroa, Assistant C i ty Attorney 

RE : Payment of Legal Fees from the Proceeds of  Con traband Forfeitures 

Date : March 25, 20 1 4  

You asked whether payment o f  lega l fees i ncurred during forfeitu re proceedings requ ires 

the City ' s  Forfeiture Asset Fund Comm ittee (the "Committee") or the C ity Commission 's  prior 

au thorizat ion. As ou tl ined below, payment of legal fees incu rred in forfeiture proceed ings is 

appropriate without the prior approva l  of the Committee or the C ity Comm ission. 

Florida Statute Sect ion 932.7055 sets the framework for d isposit ion of l iens and forfeited 

property. Spec ifical ly, Sect ion 932 .7055(4) out l i nes the priority wi th wh ich to d isburse proceeds 

from the sale of  forfeited property. Pursuant to the Statute, the payment of costs assoc iated with Q 
the forfeiture is the second highest priority. Moreover, the payment of legal fees and costs is 

expressly authorized in Section 932 .7055(4)(b). Fla. Stat. § 932 .7055(4). Indeed, Section 

932 .7055(4)(b) states that "[t]he proceeds from the sale of forfeited property sha l l  be d isbursed 

[for the] payment of the cost incurred by the seizi ng agency in connect ion with the storage, 

main tenance, security, and forfeiture of such property." F la. Stat. § 932.7055(4)(b) . Thus, the 

Florida Legis lature expressly authorized payment of lega l fees and costs without plac ing any 

l im itat ions on that authorizat ion . Therefore, it is not necessary to obtain approval  from the 

Comm ittee or Ci ty Comm iss ion to use the proceeds of the forfe i ted property to pay legal fees 

and costs. 

Addit ional ly, Florida ' s  Attorney General analyzed th is issue in 1 996. I n  Opin ion No. 96-

62, the Attorney Genera l  was asked whether "[ i ] n the event the sheriff fai l s  to pay legal fees 
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:issociated wi th  the forfe iture proceed ings prior to deposit ing the funds in  the trust fund , may the Q 
1e

county use trust fund mon ies to pay such legal fees." Fla .  Att'y Gen.  Op. 96-62, p. I (August 16, 

1 996). I n  addressing the question, the Attorney General noted : 

the act clearly contempl:ites that the payment of costs assoc iated with the 
forfeiture of the contraband has priority over the payment of court costs or the 
enumerated purposes for which mon ies may have been p laced in the trust fund. 
In l ight of  th is statutory priori t ization of  payment of  proceeds from the sa le of 
contraband, payment of lega l fees incurred as a part of the forfeiture proceedings 
wou ld appear to be appropriate even though the funds have been deposited in the 
forfeiture trust fund. 

id. Notab ly, the Attorney General did not mention any l im i tat ions to the use of the forfeited 

funds, despite the funds being i n  the forfeitu re trust fund .  Thus, it fol lows that use of  proceeds 

from the sale of forfeited property to pay legal fees and costs, wi thout the prior approval of the 

Committee or C ity Commission, is lawfu l .  

1 F la .  Stat . § 932.7055(5)(a) stales that "remaining proceeds [ from the forfeited property] shall b e  depos ited i n  a 
special law enforcement t rust fund establ ished by the board of county commissioners or the govern ing body of lhe 
munic ipa l ity." F la .  Stat.. § 932.7055(5)(a) . Moreover "the(] funds may be expended upon request by the sher iff to 
the board of county commiss ioners or by the chief of po l i ce to the govern ing body of the municipal ity . . .  and only 
upon appropria1 ion lo the sheri ffs office or pol ice department by the board of county commissioners or the 
govern ing board of the municipa l i ty ." Fla. Stat .. § 932 .7055(5)(b). 
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